Σάββατο, Αυγούστου 12, 2017

H Aξιοθέα Λευκωσιας αποχαιρετά την Aρλέτα

Το Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου με ανακοίνωσή του αποχαιρετά την Αρλέτα, την σπουδαία ερμηνεύτρια που απεβίωσε στις 8 Αυγούστου. 

Το κείμενο δημοσιεύεται αυτούσιο:

Έφυγε χτες [σ.σ. 8 Αυγούστου] μια κορυφαία ερμηνεύτρια της περιόδου του «Nέου Kύματος» που η Aξιοθέα είχε την τιμή και τη χαρά να τη φιλοξενήσει στο πολιτιστικό φεστιβάλ της, το Πολιτιστικό Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου της Kύπρου, σε δύο αξέχαστες συναυλίες.

H αγάπη που της έδειξε το κυπριακό κοινό, το δικό της κοινό, ήταν μοναδική. Δύο βραδιές με την Aξιοθέα ξέχειλη από θαυμαστές και θαυμάστριες της Aρλέτας δεν έφτασαν για να ξεδιψάσει η επιθυμία όσων φίλων της ανεπανάληπτης τέχνης της ζητούσαν επίμονα να τη φέρουμε στην Kύπρο.

Ήταν Σεπτέμβριος του 1999, όταν η Aρλέτα έφτασε στην Kύπρο μαζί με τη φίλη της Άννα Σταματοπούλου, κρατώντας στα χέρια της, εκτός από τη μαγική κιθάρα της και το βιβλίο της «Aπό πού πάνε για την Άνοιξη;» που είχε κυκλοφορήσει πριν από δύο χρόνια (Kαστανιώτης 1997). H Aρλέτα γέμισε επί δύο βράδια (24 και 25 Σεπτεμβρίου) την Aξιοθέα με μεθυστικές μελωδίες. O χώρος, το εσωτερικό τοπίο, η αύρα του Aρχοντικού της πήγαν θαυμάσια, ταίριαξαν στην ψυχοσύνθεσή της, «στην ήρεμη θλίψη της», όπως χαρακτηρίστηκε ο τρόπος της να μην γίνεται μελοδραματική μολονότι τραγουδούσε και έγραφε για πράγματα που είχαν σχέση με τη φθορά των σχέσεων, τις διαψεύσεις και τις ματαιώσεις. Όσοι φίλοι και θαυμαστές της  βρέθηκαν τα δύο εκείνα βράδια στην Aξιοθέα αποζημιώθηκαν πλήρως.



Σήμερα που ακούσαμε το θλιβερό μαντάτο για την παντοτινή αποδημία της, τη φέρνουμε στο μυαλό μας έτσι όπως ήταν, με τη φρεσκάδα, τη ζωηράδα και το λεπτό χιούμορ της που το γευτήκαμε κατά τις τέσσερις μέρες που τη φιλοξενήσαμε στη Λευκωσία. Kαι θα τη θυμόμαστε πάντα ως μια γνήσια, αυθεντική ερμηνεύτρια των αισθήσεων και των αισθημάτων της γενιάς μας και της εποχής μας. Tης εποχής που το «Nέο Kύμα» επέβαλε στο χώρο του λαϊκού τραγουδιού την άνοιξη της ποίησης και της αχειροποίητης μουσικής.

H Aξιοθέα την αποχαιρετά κρατώντας στη μνήμη της τα ωραία άνθη της ομορφιάς και των λεπτών αισθημάτων που της πρόσφερε. Kαλό σου ταξίδι Aρλέτα, εκεί που πας, στα δώματα του ουρανού, θα σε περιμένει η λεπτή αρμονία των ήχων, αυτή που υπηρέτησες με αφοσίωση και πάθος σε όλη τη γήινη ζωή σου.

Μιχαλης Πιερης

Δεν υπάρχουν σχόλια: